9 Απρ 2011

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ*KyrAgel.blogspot.com*

Στη διάσωση των πελαργών ρίχνεται η ΔΕΗ

Ένα σημαντικό έργο για την προστασία των πελαργών ολοκλήρωσε η ΔΕΗ στην περιοχή του Σουνίου (παραλία Χάρακα - πέρασμα Λεγραινών), με τη συνδρομή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, το συνολικό κόστος του οποίου ανήλθε στις 150.000 ευρώ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε ολόκληρο το καταγεγραμμένο πέρασμα
των πουλιών, πλάτους έξι περίπου χιλιομέτρων, τοποθετήθηκαν ειδικά μονωτικά καλύμματα στους ηλεκτροφόρους αγωγούς γύρω από τους στύλους της ΔΕΗ που χρησιμοποιούν οι πελαργοί κατά την ετήσια μετανάστευσή τους προς την Αφρική.
Η μόνωση των αγωγών συντέλεσε εφέτος στην ασφαλή διέλευση των πελαργώ
ν, καθώς δεν κατεγράφησαν περιπτώσεις ηλεκτροπληξίας κατά το φθινοπωρινό τους πέρασμα (τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου) από την περιοχή.
Στοχεύοντας στην ασφαλή διέλευση και διαμονή των πελαργών, όπως και των άλλων αποδημητικών ειδών στη χώρα μας, η ΔΕΗ προγραμματίζει και υλοποιεί σημαντικές παρεμβάσεις στα δίκτυά της σε πλείστες περιοχές, ενώ βρίσκεται
σε διαρκή συνεργασία, μέσω σχετικού προγράμματος, με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για το θέμα αυτό.

Στο ΣτΕ για τα αιολικά πάρκα

Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την καθιέρωση γενικών κανόνων απόλυτης απαγόρευσης εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε περιοχές, που διέπονται από κάποιο ειδικό, ή γενικό καθεστώς προστασίας,
Σε παρέμβασή της που υπέβαλε στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου τ
ης Επικρατείας, με αφορμή την υπόθεση εγκατάστασης αιολικού πάρκου, η ΕΛΕΤΑΕΝ τόνισε ότι θα πρέπει να εξετάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής εγκατάστασης και του προτεινόμενου κάθε φορά έργου.
Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, «η εισαγωγή τέτοιων γενικών αποκλεισμών, έρχεται σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο και συγκεκριμένα με την Οδηγία 2009/28, που περιλαμβάνει νομικά δεσμευτικούς στόχους για τη διείσδυση των Α.Π.Ε. Περαιτέρω, το άρθρο 13 της συγκεκριμένη Οδηγίας ορίζει ότι οι κανόνες, που εφαρμόζουν τα κράτη για την αδειοδότηση σταθμών ΑΠΕ, πρέπει να είναι
αναλογικοί και αναγκαίοι. Όμως η εισαγωγή γενικών απαγορεύσεων δεν είναι αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπό το φως αυτής της παραδοχής, πρέπει να ερμηνεύονται σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, ακόμα και οι διατάξεις του Συντάγματος».

O σκουπιδότοπος δηλητηριάζει περιβάλλον και κατοίκους

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2010, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης συνεδρίασε εκτάκτως, για να εγκρίνει τις δαπάνες και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε για άλλη μία φορά στον σκουπιδότοπο - Χ.Α.Δ.Α. (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων), ο οποίος λειτουργεί ανελλιπώς στην περιοχή εδώ 40 χρόνια, υποβαθμίζοντας την περιοχή και στέλνοντας στον θάνατο τους κατοίκους της.
Κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. διατυπώθηκαν οι εξής πιθανές αιτίες για τη φωτιά:
1. ίσως η φωτιά προκλήθηκε από σπίθα
2. ίσως κάποιοι βάζουν φωτιά, για να αμαυρωθεί η εικόνα του δήμου και των δημοτικών συμβούλων
3. ίσως οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους…
Διαλέξτε αιτία και πάρτε. Αν διαλέξετε την 2η, τότε εμμέσως πλην σαφώς κατηγορούνται κάτοικοι, όσο για τις άλλες τι να πει κανείς.
Όλοι γνωρίζουν ότι οι φωτιές ξεσπούν στους σκουπιδότοπους, επειδή από τα θαμμένα σκουπίδια δημιουργείται μεθάνιο - βιαέριο.
Αυτά τα εύφλεκτα αέρια μπορούν ανά πάσα στιγμή να τροφοδοτήσουν φωτιές στις βουνοσκουπιδοπλαγιές.
Πριν από 15 ημέρες, δίπλα στην τωρινή φωτιά είχε ξεσπάσει μια άλλη, η οποία με επιχωμάτωση σταμάτησε. Ωστόσο, αν πάει κανείς κοντά, θα καταλάβει ότι κάτω από την επιχωμάτωση συνεχίζονται να καίγονται σκουπίδια λόγω βιοαερίου.
Δηλαδή ο τόπος εκεί πάνω βράζει και θα βράζει για πολύ καιρό.
Έτσι, λοιπόν, το μόνο που μένει για να σταματήσουν οι φωτιές, οι καπνοί, οι ρύποι που δημιουργούν πολλές ασθένειες στους κατοίκους είναι η αποκατάσταση του Χ.Α.Δ.Α. χωρίς την εγκατάσταση του δεματοποιητή, διότι ο τωρινός ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος επί της ουσίας θα συνεχίσει να λειτουργεί με άλλη επωνυμία! Δηλαδή «κλείνουμε το μαγαζί», για να μη τρώμε και τα πρόστιμα από την Ε.Ε. και το ξανανοίγουμε άμεσα με άλλη επωνυμία!

Καταγγελία: Η ανακύκλωση καταλήγει στη χωματερή


Δεν υπάρχουν σχόλια: