19 Φεβ 2011

Aπο Ζούγκλα(Πρόστιμο «μαμούθ» στη Chevron για τα τοξικά σε δάσος του Εκουαδόρ (kyragel

Πρόστιμο «μαμούθ» στη Chevron για τα τοξικά σε δάσος του Εκουαδόρ

Σε πρόστιμο ύψους οκτώ δισ. δολαρίων καταδικάστηκε ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Chevron από δικαστήριο του Εκουαδόρ, για τη μόλυνση ενός μεγάλου μέρους του δάσους του Αμαζονίου.
Η υπόθεση ήρθε στη δικαιοσύνη με πρωτοβουλία 30.000 κατοίκων του Εκουαδόρ και για να τελεσιδικήσει χρειάστηκαν 20 χρόνια. Αφορά την απόρριψη τεράστιων ποσοτήτων τοξικών αποβλήτων σε σημεία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και σε παραπόταμους, από την αμερικανική Texaco. Σημειώνεται ότι η εταιρεία συγχωνεύτηκε με την Chevron το 2001.
Σύμφωνα με Ινδιάνους του Εκουαδόρ, η Texaco είχε μολύνει την περιοχή με πάνω από 68 δισεκατομμύρια λίτρα τοξικών υλικών από το 1972 ως το 1992. Τα αποτελέσματα σύμφωνα με τους ιθαγενείς, ήταν να καταστραφούν οι σοδειές τους, να πεθαίνουν τα ζώα και να αυξηθούν τα κρούσματα καρκίνου μεταξύ του πληθυσμού.
Μιλώντας στο Associated Press, ο συνήγορος των κατοίκων Πάμπλο Φαγιάρντο, δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί «ένα μεγάλο βήμα προς την απόδοση δικαιοσύνης».
Από την πλευρά της η εταιρεία, ανέφερε ότι η απόφαση είναι «παράνομη και μη επιβλητέα», ενώ προανήγγειλε ότι θα ασκήσει έφεση. Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος για απόφαση που είναι «προϊόν απάτης και αντιεπιστημονική».
Σημειώνεται ότι η δίκη ξεκίνησε το 2003, μετά από δικαστικό μαραθώνιο δέκα ετών στις Η.Π.Α.. Η αμερικανική δικαιοσύνη έκρινε ότι η υπόθεση έπρεπε να εκδικαστεί στο Εκουαδόρ.
Όπως αναφέρει το BBC, οικολογικές οργανώσεις ελπίζουν ότι η απόφαση θα αποτελέσει νομική βάση για ανάλογες υποθέσεις, υποχρεώνοντας τις εταιρείες να υπακούσουν στους ίδιους κανόνες όταν δραστηριοποιούνται σε φτωχές χώρες, με αυτούς που ακολουθούν κατά τη δραστηριότητα τους στις ανεπτυγμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: