Κάθε φορά και μάλιστα τακτικά ανακαλύπτουν κάτι νέο που φαίνεται παράξενο άρα δεν ξέρουμε τίποτε σχεδόν ακόμα για το σύμπαν। Νομίζω ότι τα γήινα δεδομένα δεν είναι κανόνας, για αυτό αν υπάρχει ζωή στο σύμπαν, που για εμένα υπάρχει 100% μπορεί να μην την βλέπουμε λόγω διαφορετικών προδιαγραφών και της διαφορετικής κλίμακας ζωής αλλού!
(Γράφει το ΕΘΝΟΣ )ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ
Ανακάλυψαν τον πρώτο πλανήτη που έχει... δύο ήλιους
Φέρνει στον νου την ταινία επιστημονικής φαντασίας "Πόλεμος των Αστρων" και τον πλανήτη Tatooine -
Αστρονόμοι ανακάλυψαν πλανήτη με διπλό αστρικό σύστημα (καλλιτεχνική απεικόνιση)
Λίγο πριν πέσει η νύχτα στον πλανήτη Kepler-16b ο ουρανός φλογίζεται από τις ακτίνες δύο ήλιων, αφού, σύμφωνα με Αμερικανούς αστρονόμους, αυτός είναι ο πρώτος πλανήτης που παρατηρείται να περιστρέφεται γύρω από δύο μητρικά αστέρια!
Η ανακάλυψη του Kepler- 16b, που δημοσιεύθηκε χθες στην επιθεώρηση Science, είναι πραγματικά εντυπωσιακή, αφού φέρνει στον νου την κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας "Πόλεμος των Αστρων" και τον πλανήτη Τατουίν από τον οποίο καταγόταν ο πρωταγωνιστής Λουκ Σκαϊγουόκερ.
Η παρατήρησή του έγινε με το τηλεσκόπιο του σκάφους Kepler της NASA, το οποίο, αφού πρώτα εντόπισε ένα διπλό αστρικό σύστημα (binary stars) εν συνεχεία, έπειτα από τρεις συνεχόμενες εκλείψεις του ενός αστεριού του συστήματος από το άλλο, κατάφερε να παρατηρήσει τον πρώτο εξωπλανήτη σε διπλό αστρικό σύστημα. Ο πλανήτης με τις δύο ανατολές και τις δύο δύσεις απέχει περίπου 200 έτη φωτός από τη Γη, όμως είναι απίθανο να φιλοξενεί ζωή, καθώς οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του είναι εξαιρετικά χαμηλές.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστρονόμων, ο Kepler-16b είναι αεριώδης, έχει περίπου τη μάζα του Κρόνου και πραγματοποιεί μια πλήρη περιστροφή γύρω από τα δύο μητρικά του αστέρια σε 229 γήινες ημέρες। Η χαμηλή θερμοκρασία στην επιφάνειά του (από -73 βαθμούς Κελσίου έως -101 βαθμούς Κελσίου) εξηγείται από τη μικρή μάζα των μητρικών αστεριών του και το γεγονός ότι δεν είναι όσο θερμά είναι ο Ηλιος μας.
(Γράφει η ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ blog)Βρέθηκε γιγάντια σπηλιά στη Σελήνη
Μία ομάδα επιστημόνων του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικών Ερευνών ανακάλυψε μία γιγάντια υπόγεια σπηλιά στη Σελήνη.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως στο μέλλον η σπηλιά ενδεχομένως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαστημική βάση. Ίσως η Σελήνη να μην είναι στην πραγματικότητα μία σελήνη αλλά ένας πλήρως λειτουργικός διαστημικός σταθμός.
Η σπηλιά ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια ενός οργάνου στο διαστημικό αεροσκάφος Chandrayaan-1. Βρίσκεται κοντά στους ισημερινούς της Σελήνης και οι διαστάσεις της φτάνουν τα 1,7 χιλιόμετρα σε μήκος και τα 120 μέτρα σε πλάτος.
Η τοποθεσία της είναι κοντά στο «Ωκεανό των Καταιγίδων» Αρίσταρχος (Σελήνη)
(Oceanus Procellarum), επομένως θεωρείται κατάλληλη για να αποτελέσει βάση για τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές στη Σελήνη.
Η υπόγεια θερμοκρασία στην περιοχή πιστεύεται ότι είναι συνεχώς στους -20ο C και οι τοίχοι της σπηλιάς έχουν αρκετό πάχος ώστε να παρέχουν προστασία από μικρό-μετεωρίτες, ραδιενέργεια και άλλους παράγοντες που μπορεί να βλάψουν τους αστροναύτες.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η σπηλιά είναι ένα τούνελ λάβας, σαν αυτά που υπάρχουν και στη Γη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου