Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Εργατικής Πρωτομαγιάς( KyrAgel καλοΜΗΝΑ
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στηνπραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου. ΤονΜάη του 1886 ταεργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκεςεργασίας. Εορτάζεται επίσης και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης. Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργίακαι όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
Εργατική Πρωτομαγιά
Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο γιατους αγώνες του εργάτη.και ειναι απεργεια οχι αργια!
Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατώντου Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατώνστον Καναδά το 1872.
Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στοσυνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτηΜάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρώνεργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρεςύπνο".
Εκείνη τη μέρα, 1η Μαΐου του 1886, 400.000 άνθρωποισυμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στοΣικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες, ξεκίνησαν μετις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο τηςσυγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.
Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθείαστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα οιοποίοι περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν.
Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τιςομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί ησυγκέντρωση. Μια βόμβα έσκασε κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν ναπυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους χωρίς καμιά διάκριση. Είναιακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τιςεπόμενες ημέρες, επίσημα μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτέςέχουν επαληθευτεί.
Το γνωστό σκίτσο ενός αναρχικού που πετάειμία βόμβα εμφανίστηκε έπειτα αυτού του συμβάντος.
Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν,τέσσερις αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος τη ζωήτου στην φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια τηςΕργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.ΑΘΗΝΑ ΤΖΑΜΑΛΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΕΚΤΗΣ ΤΑΞΗΣ
Πρωτομαγιά στην Ελλάδα
Το 1892 έγινε η πρώτηπρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το 1893, 2000 διαδήλωσανζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικώνατυχημάτων. Το 1894,γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψειςκαι τον Αύγουστο ακολουθεί σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.
Το 1936 έχουμε τουςκαπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο,με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατώνκαι συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τουςχρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρικήσυγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης.Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακεςπυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείοτου καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλεςσυγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οιδολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση του Ρίτσου για τον "Επιτάφιο".
Το 1944 ο κατοχικόςστρατός των Γερμανών, εκτέλεσε 200 κομμουνιστές Έλληνες αγωνιστές στοσκοπευτήριο της Καισαριανής. Ο Νίκος Μαριακάκης, ένας απ' τους 200, έγραψε στοσημείωμα που άφησε: "Καλύτερα να πεθαίνει κανείς στον αγώνα για τηλευτεριά, παρά να ζει σκλάβος".
Το Μάη του 1963, επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή,δολοφονήθηκε ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης. Δεν ήταν Πρωτομαγιά, αλλά 22 Μαΐου. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης μιλούσε σε συγκέντρωση των"Φίλων της Ειρήνης" για την παγκόσμια ύφεση όταν δέχτηκε επίθεση απόάγνωστους με ρόπαλα. Έξω απ' την αίθουσα ο Λαμπράκης χτυπήθηκε από τρίκυκλο καιτελικά εξέπνευσε στις 27 Μαΐου. Ο Λαμπράκης είχε συμμετοχή σε ειρηνιστικέςπορείες τον Απρίλιο του 1963 στην Αθήνα, κι ήταν απ' τα κεντρικά πρόσωπα στηνεκδήλωση για την Πρωτομαγιά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.
Το 1976, πάλι πρώτη Μαΐου,είχαμε το θάνατο του Αλέκου Παναγούλη σε τροχαίο. Ο ΑλέκοςΠαναγούλης έχει μείνει στην ιστορία σαν σύμβολο της αντίστασης κατά της χούνταςγια την απόπειρα δολοφονίας ενάντια στον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, με τοποθέτηση εκρηκτικούμηχανισμού , τον Αύγουστο του 1968. Είχε συλληφθεί άμεσα και είχε τελειώσει την απολογία τουμε τη φράση "Δεν υπάρχει, κύριοι στρατοδίκαι, ωραιότερο κύκνειο άσμαγια κάθε αγωνιστή, από τον επιθανάτιο ρόγχο μπροστά στα πολυβόλα τουεκτελεστικού αποσπάσματος της τυραννίας". Η παγκόσμια κατακραυγή τηςδίκης απέτρεψε την εκτέλεση του Παναγούλη. Στη φυλακή βασανίστηκε μέχρι τηναπελευθέρωσή του. Η αμνηστία που έδωσε ο Παπαδόπουλος τον Αύγουστο του 1973 κάλυπτε και τονΑλέκο Παναγούλη. Η συγκυρία του θανάτου του Παναγούλη σε τροχαίο χαρακτηρίζεταιαπό πολλούς ιδιαίτερα ύποπτη, επειδή μόλις λίγο καιρό πριν το θάνατό του, είχεφέρει στη δημοσιότητα στοιχεία από τα μυστικά αρχεία της ΕΣΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου