24 Μαΐ 2010

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ & Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ



Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι το ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού. Με έτος ίδρυσης το 1908, αγωνίζεται σήμερα στη Σούπερ Λιγκ και πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους και πλέον επιτυχημένους συλλόγους από πλευράς διακρίσεων στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έχει κατακτήσει 20 Πρωταθλήματα και 17 Κύπελλα Ελλάδας και είναι πίσω σε κατακτήσεις τίτλων μόνο απο τον Ολυμπιακό.
Ο Παναθηναϊκός αποτελεί την περισσότερο επιτυχημένη ελληνική ομάδα σε επιδόσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έως σήμερα έχει αγωνιστεί στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (μετέπειτα Τσάμπιονς Λιγκ) το 1971, στα ημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης τα 1985 και 1996, ενώ στη φάση των 8 (προημιτελική) τα 1992 και 2002.[2] Επίσης, μετείχε στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου το 1971 και έχει κατακτήσει το Βαλκανικό Κύπελλο συλλόγων του 1977.
Έδρα του Παναθηναϊκού είναι το γήπεδο Απόστολος Νικολαΐδης (στη συνοικία Αμπελόκηποι του Δήμου Αθηναίων), όνομα που έχει δοθεί προς τιμήν του ιστορικού του προέδρου. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός πρόκειται για τη μία από τις μόλις δύο ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες στην Ελλάδα, οι οποίες ανήκουν στους οπαδούς τους,[3] με την άλλη να είναι ο Άρης Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: