18 Μαρ 2011

Ο διάδοχος των Discovery-Endeavor(Zougla)

Ο διάδοχος των Discovery-Endeavor

To 2011 ήταν η χρονιά της απόσυρσης μεγάλων ονομάτων του διαστήματος με το Discovery να έχει κάνει την αρχή και τα Εndeavor και Atlantis να ακολουθούν. Είναι το τέλος ενός ιστορικού κεφαλαίου των διαστημικών ταξιδιών, με το επόμενο κεφάλαιο να ανοίγει από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τη Βρετανία. Βρετανοί ερευνητές παρουσίασαν τα πρώτα σχέδια του διαστημικού σκάφους Skylon το οποίο θεωρείται η επόμενη γενιά των διαστημικών οχημάτων αν και ακόμα βρίσκεται μόνο σε προγράμματα προσομειώσεων.

«Το Skylon μπορεί να είναι στο στάδιο της σύλληψης, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα εποχή εξερεύνησης και ανακάλυψης του διαστήματος», υπογραμμίζει ένας από τους σχεδιαστές του.

Το επαναστατικό στοιχείο εκτός από τον καινοτόμο αεροδυναμικό σχεδιασμό του θα είναι το ειδικό καύσιμο μέσα στον υπερσύγχρονο κινητήτα SABRE (Synergistic Air-Breathing Rocket Engine).

«Ο κινητήρας θα καίει αρχικά υδρογόνο με αέρα και στο τέλος υδρογόνο με υγρό οξυγόνο, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο κάτι να πάει στραβά και να μη λειτουργήσει, ακυρώνοντας την εκτόξευση. Με αυτή τη διπλή λειτουργία του κινητήρα, το Skylon θα απογειώνεται όπως ένα κανονικό αεροπλάνο και την κατάλληλη στιγμή θα χρησιμοιεί το υδρογόνο με το υγρό οξυγόνο προκειμένου να βγει στο διάστημα. Ουσιαστικά καταργεί τους πυραύλους προώθησης με τα πανάκριβα καύσιμα, μειώνοντας στο ελάχιστο τα διαστημικά “σκουπίδια”» τονίζει ο Mark Hempsell.

Το συνολικό κόστος των ερευνών μέχρι την τελική κατασκευή εκτιμάται κοντά στα 10 δις δολλάρια, με τους σχεδιαστές του να πιστεύουν ότι το Skylon μπορεί να υποστηρίξει ταξίδια στο Φεγγάρι και στον Άρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: